Prejsť na obsah

Hranica “bezcitnosti”…

27/05/2011

Je „bezcitne“…. alebo egoisticke nemat deti, a naopak je vyznamenanim velkeho srdca a citu ich mat 8? Je bezcitne dat najdeneho psika do utulku alebo dieta na adopciu..? Je bezcitne zrieknut sa starostlivosti so stareho clena rodiny alebo postihnute dieta a dat ho do ustavu a je naopak znakom vyspelosti sa on starat a obetovat tomu vsetko? Je egoisticke robit len to co chcem bezohladu na druheho, a na druhej strane kde je hranica presadzovania si vole toho druheho bez toho aby to negativne zasiahlo do mojej vole..Je najspravnejsou cestou kompromis? Musime stale robit kompromisy a brat a do akej miery brat ohlad na ineho bez stracania svojej slobody a vole?

Vela otazok .:-)Najprv si skus odpovedat ty :

Ja si myslim ze egoisticke nie je nemat deti,ale ich mat 8 a nestarat sa o nich, nedat im lasku ktoru potrebuju. Myslim si ze nie je bezcitne dat psika do utulku ,bezcitne je nechat ho na ulici napospas seba samemu. A bezcitne ani nemusi byt dat dieta na adopciu ak mam pocit ze jeho vychovu nezvladnem z akeho kolvek dovodu. A mozno bezcitne nie je ani dat stareho cloveka do ustavu a chodit za nim s laskou ako byt strhany a citit obetu ked sa o nho doma musim starat..Mozno je najspravnejsou cestou kompromis ak sa nevieme zhodnut na nejakej veci,ale na druhej strane kde je ta hranica toho co sa odomna ocakava a toho co chcem dat? Existuje vobec nejaka alebo sa mam stale „obetovat“?

Tak po prve..

Urcite hranica obetavosti neexistuje..vzdy robis len to co chces a co citis ze urobit chces..Nepotrebujes si to nejako zdovodnovat pred inymi ludmi. Ini ludia su ini,robia to podla seba a podla svojho nazoru a nemozes podla nich sudit seba ani ty.Potrebujes sa spytat samej seba ,ci to co chces urobit,je to ,co naozaj chces alebo je to LEN obeta pre ineho. Ak si na to odpovies,ze ano chcem to  urobit,tak je to aj tvoja vola.ak si na to odpovies,ze to urobis LEN pre ineho je to obeta.

Takze ak si poviem ze idem sa“obetovat“ pre napriklad staru babicku a necham si ju doma s tym,ze je to len „obeta“ a nie moja vola urobit to z lasky je to spravne?

Tazko povedat ci spravne. Odpovedz si sama..

Ak to urobim len z dovodu toho aby som sebe alebo nebodaj inym dokazala aka som“obetava“ asi to nie je dostatocne spravny dovod..

Ano da sa to povedat aj takto..Zalezi od motivu. Ak si myslis ze sa ti nechce do toho,ale skusis to a mozno prides na to ze to zacnes robit s laskou lebo vidis ze babicka to potrebuje,tak je to vyhra.

Takze vzdy zalezi od motivacie a motivacia potom prameni od lasky napriklad?

Ano aj tak sa to da povedat.Len zas netreba si mysliet ze kazda obeta je dokazom lasky..Kazda laska musi aj chapat ze bolest a obeta nie je automaticka.A nemoze ju ocakavat s tym,ze ak sa jej nedostane,tak bude citit nespravodlivost.Laska je o tom aby sa obetovala,ale aj aby obet prijala. Ale nie o tom,aby vycitala ak sa jej dostane malo alebo vobec. Laska je davana a prijimana..Nie je ani o tom co nazvyvate“obetou“. JE.

A ak sa prisposobim ocakavaniam ineho cloveka z lasky a urobim pre nho nieco co vlastne v podstate nechcem je to spravne???

Dokazes len to ze si ochotna asi sa len obetovat..

To znamena?:-)

To znamena, ze je tam laska?:-)

“Laska k obeti” …:-D

Ano skor laska k obeti..a nie laska k nemu …:-) Ked sa matka obetuje pre dieta a vytvori mu podmienky pre laskave detstvo tak,ze tym pride o svoju cast slobody,je to laska. Ale ak mu to potom vytkne,tak to laska nie je. Laska musi robit veci nezistne a z lasky,nie z vycitiek stavat sebaobranu . potom je to nieco ine. Laska musi chapat a byt chapana.Nemozes si povedat ze idem sa obetovat preto aby si mi to ty vratil raz ked budem potrebovat.Musis sa obetovat s tym,ze mozno ti to nikdy nikto nevrati.Tak je to z lasky..

Male deti niekedy zvyknu manipulovat s rodicmi v zmysle „kup mi hracku“ a ak nekupis,tak ma nemas rada. Vsetci vieme ze v takomto pripade nemozeme povolit,lebo dieta sa snazi s nami manipulovat a mudry rodic mu tu hracku nekupi napriek tomu ze dostane mozno sprsku vycitiek a slzy krivdy..lenze niekedy si  neuvedomujeme ze toto iste sa deje aj medzi dospelymi a zrazu nevieme co s tym.pretoze dospeleho nevnimame ako dieta a beriem vinu a vycitky na seba. Je to tak?

Ano samozrejme ze je..A tak to aj byva casto medzi partnermi a aj medzi priatelmi. Vydobit si nieciu lasku sa neda.Musis sa zmierit s tym,co ti kto dava. A takisto davat tolko kolko chces. Nikto nema pravo ti vycitat ze nedostal viac. Tak ako ty nemas to pravo. Vydobit si nieciu pozornost je znakom dietata.

Tak je teda niekedy spravne ze partnerovi-priatelovi tu „hracku nekupim“ a odpopriem mu to k comu ma manipulativne pod sprskou vycitiek nuti?:-)

Ano samozrejme. A nezalezi na tom kolko ma rokov. Ak si vynucuje cokolvek,nesuvisi to s laskou. Iba s priznavanim svojej nedospelosti. a je jedno, co to je.

Laska musi chapat.Nie vynucovat. Ak niekto zacne vycitat ze mu nevenujes dostatok pozornosti alebo nedavas dostatok lasky je to problem obidvoch.Ale neznamena to ze ta ma nutit mu ju davat. Znamena to ze mate predist sklamaniam. A to cim….:-)?

Neviem neocakavat co mi druhy nemoze alebo nechce dat? 🙂

Ano tak nejak.Neocakavat. Iba dat.:-)

Tak dakujem a neocakavaj ze ti to vratim 🙂 🙂 🙂

Niet zaco. Haha ani necakam 🙂 Len SOM.Somarica usata🙂

2 komentáre leave one →
  1. 27/05/2011 16:14

    dobry clanok:-)
    ak si niekto nieco vynucuje neznamena to, ze ma nema rad alebo ze ma vyuziva podla mna to ani nie je znakom dietata…je to znak cloveka, ktory ti tym mozno nieco chce naznacit skus sa preto zastavit a na chvilu pouvazovat nad sebou samym bez ohladu na to co si vynucuje dotycny nemusis urobit to co chce on ak to nechces iba sa zastav a pouvazuj nad tym co ti ta dusa chce povedat zijeme medzi ludmi a preto je potrebne si pomahat takymto sposobom lebo nie vzdy najdes svoj dvojplamen a kto ti potom ukaze aka si ak nie iny ludia aj ked nemusia mat pravdu aspon sa zamyslis nad tym co robis…je pravda, ze sa neda uvazovat nad vsetkym ale na chvilku pouvazovat nad niecim co mi to vlastne vytkol je mozne….iste hranice treba prekovanat niekedy je dobre ak prekonas seba samu ak sa odputas od toho ci ma niekto vyuziva alebo nie alebo ci tu ide o obetu alebo nie…ide tu o lasku lasku k tebe samej a lasku k inym ludom a to treba sklbit a sklbis to iba tak, ze budete tolerovat jeden druheho a najdes rovnovahu medzi tym co chce on a co ty…je egoisticke ak robis to co chces bez ohladu na inych to je egoizmus…ak robis nieco co chces s ohladom na druheho to je uz ina sfera tomu my ludia hovorime ze ludskost…vzdy je tam obeta ci uz sa obetujes pre seba alebo pre inych…obetujes sa vzdy, pretoze na tejto planete nie si sama. su tu ini a oni sa obetuju pre teba bez ohladu na to co za to ocakavaju spat. das im to co im dat mozes a chces dat. to je jasne. obeta nemusi byt iba neprijemna co taka obeta kedy niekomu zachranis zivot. je to prijemny pocit aj napriek tomu, ze si mohla prist o ten svoj.a to uz sa nevola obeta ale zachrana zivota. ale ak sa mas o niekoho postarat tak je to obeta? duse sa obetuvaju aj mimo tohto sveta ale to iba ludia vymysleli slovo obeta, nieco take ani neexistuje, pomahas inym a to nie je obeta ak niekomu pomozes je to pomoc posuva to teba a aj toho druheho. takze kedykolvek mozes pomoct pomoz rad. ak mozeme pomoct a nasmerovat ineho tak je to v poriadku bez ohladu na to ci je to obeta alebo ci je to vynutene, je jedno ako to pomenujete vzdy je to skutok a ten skutok je bud dobry alebo zly, spravny alebo nespravny, nie su skutky vynutene alebo obetave. jedno je iste spravili alebo nespravili sme to my a nie niekto za nas a to je podstata, za nase skutky sa zodpovedame sami a aj ten co to vynutil sa bude zodpovedat. no najma je dobre konat v mene lasky.to je to najpodstatnejsie. takze hranica bezcitnosti je potom v laske, v laske k sebe aj k inym…to znamena, ze bezcitnost je vtedy ak konam bez lasky voci sebe a ostatnym ak netolerujem seba a ostatnych…v zivote su potrebne iste hranice, niekedy je dobre ich prekrocit inokedy je dobre ostat za nimi…to, ktoru sa rozhodneme preskocit je len na nas..

  2. 28/05/2011 09:26

    ja myslim ze lasku a obetu z lasky aj neegoizmus tieto pojmy drviva vacsina ludi chapeme:-) Chcela som skor rozobrat inu vec-a to nase ocakavania,to,co dokazeme dat,co dokazeme prijat a akceptaciu toho,co sa nam dostava.je to vzajomne. takze zaver je myslim jasny-daj co mozes, co citis a co chces, a prijmi co ti kto da bez ocakavania a sklamania:-) Dieta je v kazdom z nas a kazdy z nas nieco ocakava. ide o to ako sa k tomu,ak to nedostanes,alebo ak ti niekto nevrati to,co mu ty das postavis:-)

Pridaj komentár